Laat je ogen testen tijdens de Week van het Zien

Semaine de la vision, Belgique
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

APOOB lanceert campagne om vrijblijvend ogen te meten

De Week van het Zien vindt dit jaar plaats van 8 tot 15 oktober. De APOOB roept dan iedereen op om vrijblijvend de ogen te laten meten. Myopie (bijziendheid) steeg de afgelopen 6 jaar met zo’n 25%, als gevolg van de toegenomen schermtijd. Dit jaar, met een nieuwe spelcampagne (De Speurtocht) wil de APOOB samen met scholen werken aan visuele educatie. Het betreft een pilootproject in Vlaanderen, met het oog op uitbreiding in België.

Iedereen kan tijdens de 18e Week van het Zien vrijblijvend zijn ogen laten testen bij een van de aangesloten APOOB-leden (Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België). Want het gaat niet goed met ons zicht. Uit gegevens van het RIZIV blijkt dat de uitgaven van de ziekenkas in de groep tot en met 18 jaar met liefst 22.7% stegen tussen 2015 en 2021, en met zelfs 27.3% bij de 8 tot 18-jarigen. Dit gaat hoofdzakelijk om myopie (bijziendheid), aangezien hypermetropie (verziendheid) en astigmatisme (onscherp zicht zowel ver als dichtbij) veel minder deze evolutie vertonen. Met de Week van het Zien wil de APOOB sensibiliseren rond visuele hygiëne. ​ ​

Myopie management

Vision Week, kinderen, België, visuele hygiëne

Een goede ‘visuele hygiëne’ kan helpen om bijziendheid te voorkomen of om verdere achteruitgang tegen te gaan. Zelfzorg voor je ogen dus. APOOB-raadgever Charles Bruninx: “Als je veel aan het scherm zit, staan je oogspieren continu onder druk. Die moet je regelmatig even laten rusten. Een gezonde levensstijl helpt ook: meer water drinken, en minder alcohol en koffie. En kinderen en jongeren zouden dagelijks 2 uur buiten moeten zijn, in plaats van aan een scherm gekluisterd.”

“We zien nu in de praktijk de gevolgen van de toegenomen schermtijd”, zegt Charles Bruninx. “Waar een aantal jaren geleden een minderheid van onze klanten last had van vermoeide ogen, is dat nu 7 op de tien. Corona heeft dat nog eens fors versneld. Maar kinderen zijn extra kwetsbaar. Veel naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol, wat de bijziendheid veroorzaakt. Dat is onomkeerbaar. Daarom dat we nu een extra inspanning doen om scholen, de professionele dienstverleners en de gemeenschap breder met elkaar te verbinden.”

Focus op preventie

De APOOB stelt in de Week van het Zien een nieuwe spelcampagne voor: De Speurtocht. Alle aangesloten opticiens kunnen het pakket aanvragen en met scholen in hun buurt samenwerken. De opdrachten en raadsels staan natuurlijk in verband met visuele educatie en preventie, op een leuke en stimulerende manier. Het spel is een pilootproject in Vlaanderen. Na evaluatie moet blijken of het verder wordt uitgerold naar Brussel en Wallonië. 

Charles Bruninx: “De bedoeling van het spel is om kinderen te sensibiliseren, maar ook om sneller bij de oogarts langs te gaan. Dat is altijd de eerste stap. Hoe jonger, hoe beter. Vaak merken leerkrachten als eerste op dat een kind het bord bijvoorbeeld niet goed ziet. Daar moet je dan niet mee wachten tot het kind zelf klachten heeft. De oogarts bepaalt een medisch behandelplan of verwijst naar de opticien of optometrist, die de juiste bril of contactlenzen aanpast. Zo kunnen we de verdere achteruitgang vaak tot de helft beperken.” Die hulpmiddelen worden trouwens nog altijd steeds beter. 

De 14-jarige Mathieu Doucet draagt myopie remmende zachte contactlenzen en zegt daarover: “Ik wende er heel snel aan en voel nu zelfs niet meer dat ik ze aanheb. Dankzij de slimme lens zie ik nu vanop elke afstand stukken scherper.”

Week van het Zien: zij zien wat jij niet ziet

Van 8 tot 15 oktober kan iedereen bij de deelnemende opticiens en optometristen terecht voor een vrijblijvende oogmeting. Check www.weekvanhetzien.be voor adressen in jouw buurt. Belangrijk: ga zo uitgerust mogelijk naar de oogmeting en drink goed, want droge ogen (o.m. door vermoeidheid en een tekort aan vocht) kunnen de oogmeting beïnvloeden. De “Week van het Zien” is een initiatief van de WCO, World Council of Optometry, in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie.

Wat is bijziendheid?

Myopie is een afwijking van het oog waarbij een negatieve of min-sterkte nodig is om scherp te zien. Dit komt doordat de oogbol te lang is. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies in plaats van erop en dit zorgt voor een onscherp beeld. Myopie is geen nieuw fenomeen. In 2000 was ongeveer 23% van de wereldbevolking myoop. Als we deze weg blijven volgen en geen inspanningen doen om dit terug te drijven, wordt tegen 2050 maar liefst 50% van de wereldbevolking myoop. 80 à 90% van de vastgestelde myopiegevallen krijgen in de toekomst meerdere gezondheidsproblemen en meer kosten.

7 simpele tips om je ogen te sparen

Toch kan je met enkele simpele vuistregels al veel leed voorkomen, benadrukt Bruninx. Voldoende water drinken bijvoorbeeld (en minder koffie), om te voorkomen dat je ogen uitdrogen. Een goed houvast is ook de 20-20-2 regel: voor elke 20 minuten intense schermtijd, moet je 20 seconden ver wegkijken om je ogen te ontspannen. Die laatste 2 staat voor 2 uur buiten spelen, maar dat is uiteraard voor kinderen bedoeld, al is buitenlucht en -licht voor iedereen heilzaam. We kunnen ook beter thuis leren niet op laptop/PC doen, maar via een projector of tv-scherm wat verder af.

 1. Drink voldoende water (en minder koffie), om te voorkomen dat je ogen uitdrogen 
 2. De 20-20 regel: na elke 20 minuten schermtijd, kijk 20 seconden weg in de verte 
 3. Laat kinderen 2 uur per dag buiten spelen
 4. Doe je (t)huiswerk via een projector of tv-scherm op een afstandje
 5. Zet je bureau (of van je kind) voor het raam met zicht naar buiten
 6. Hou minimaal 30 centimeter afstand tussen boek, tablet of smartphone
 7. Vermijd lezen met een nachtlampje

Sponsors van de Week van het Zien 2022

 • Flanders Opticians, woordvoerder Ingrid Schroyens (0474 57 28 38)
 • Hoya Lens Belgium, woordvoerder Tom Buysse (0472 05 18 78)
 • CooperVision, woordvoerder Gabi Steenbekkers (+31 (0) 613812097)
 • Essilor, woordvoerder Frank Burssens (0498 90 02 11)

Lees meer artikelen in de rubriek Gezondheid.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.