Senioren : Hou je van bewegen? Ga ervoor, het is het geheim van gezond ouder worden!

Seniors, seniors sport
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
marathon, Massimiliano De Angelis, coach, senioren; advies

Senioren… Of je nu wel of niet van sport houdt, of je het nu wel of niet beoefende toen je jong was, als je eenmaal met pensioen bent, is het een goed idee om in beweging te komen om je te helpen gezond ouder te worden. Maar welke activiteiten worden aanbevolen? Moet je degene die je leuk vindt opgeven? Sportcoach Massimiliano De Angelis begeleidt je bij je keuzes.

Rugpijn, kniepijn… zeggen ze niet dat je zo oud bent als je slagaders? Maar betekent dat dat je moet stoppen met bewegen als je senior of gepensioneerd bent? Het antwoord is natuurlijk nee.

senioren, gezondheid, sport, hart

Lichaamsbeweging is belangrijk op elke leeftijd, maar je moet wel de juiste activiteit voor jou vinden.

Eén ding is zeker: “Sporten is goed voor je hart,” zegt Massimiliano De Angelis, een sportcoach in Luxemburg, “het is ook goed voor je ademhaling en je immuunsysteem.

Pas op voor valse bondgenoten voor senioren

Na een bepaalde leeftijd kiezen we, om blessures te voorkomen of om het zekere voor het onzekere te nemen, voor zogenaamde zachte activiteiten. Elektrisch ondersteunde fietsen zijn helemaal in en steeds meer mensen kiezen voor deze manier van vervoer die ecologie en lichaamsbeweging combineert. Hetzelfde geldt voor zwemmen. We vertellen onszelf dat we in het water onze gewrichten beschermen. Grote fout. ” Het lichaam is niet ontworpen om op een fiets of in het water te blijven. Het is belangrijk om je voeten op de grond te houden om je kracht te behouden. In de loop der jaren neemt de botdichtheid af, zelfs als je regelmatig traint “legt de coach uit, op basis van recente studies.

Krachttraining is essentieel

senioren, gezondheid, sport, bodybuilding

Hij zal dit soort activiteiten niet aanraden, tenzij ze een aanvulling vormen op andere. Naar zijn mening is krachttraining een verwaarloosde maar essentiële activiteit.

“We hebben het over botdichtheid, waardoor je kunt werken aan je landing, maar ook om vallen te voorkomen door je balans te verbeteren. Naarmate je ouder wordt, moet je je richten op je zwaartekrachtsysteem”. Met krachttraining kun je spieren en botmassa opbouwen. “En het is aanpasbaar aan verschillende pathologieën. Het gaat niet om naar een sportschool gaan en gewichten heffen. Het gaat om versterken. Een paar eenvoudige oefeningen, elke dag gedaan, is alles wat je nodig hebt.

Vechtsporten worden aanbevolen

Massimiliano is karatekampioen, maar als hij het heeft over vechtsporten voor senioren, denkt hij aan speciaal aangepaste sessies, maar ook aan tai chi en qi gong, en niet te vergeten yoga. “Het hangt allemaal af van je persoonlijkheid, maar nogmaals, in deze disciplines blijf je met beide benen op de grond. Je verbetert je reflexen, behendigheid en balans. Bij vechtsporten ga je verder dan het fysieke aspect. Je ontwikkelt je energie. Er zijn ook lessen voor senioren. “Je kunt zelfs Engels boksen proberen. Het helpt je reflexen te ontwikkelen.

Senioren, loop maar fit

senioren, sport, gezondheid, wandelen

Wandelen is ongetwijfeld de gemakkelijkste activiteit om te doen. Overal, in elk weer. Maar om effectief te zijn, moet het stimulerend zijn.

“Het voordeel? Je kunt op je eigen tempo bewegen terwijl je je hart traint. Waarom probeer je Nordic Walking niet, dat je knieën ontlast dankzij de stokken? Het is geweldig voor de ademhaling en je wordt steeds beter.

Dertig minuten per dag

Hoe vaak moet ik het doen? Elke dag. “Als je met pensioen gaat, heb je tijd. Twintig tot dertig minuten per dag is het beste. Het is vooral belangrijk om de pleziertjes te variëren, zodat je je niet gaat vervelen. Begin met krachttraining met een coach, zodat je de bewegingen goed kunt reproduceren. Begin met één sessie van dertig minuten per week”.

Na drie weken raadt hij aan om naar twee lessen te gaan. “Uiteindelijk zou het ideaal vier of vijf sessies per week zijn om echt de voordelen te voelen, en je kunt activiteiten mixen. Zoals je ziet is een actieve levensstijl essentieel, of je nu 10 of 70 bent. “Kijk naar Florent Pagny: hij lijdt aan kanker maar hij sport. Het is bewezen dat je zelfs als je ziek bent actief moet blijven. Het helpt je immuunsysteem en voorkomt depressie, maar ook herhaling van de ziekte.

Verwaarloos slaap en dieet niet

senioren, gezondheid, slaap, belang van slaap

Een van de meest trendy activiteiten is aquafietsen. Deze activiteit is goed voor het moreel, geeft de coach toe, maar fysiek raadt hij het niet aan. “Je bouwt er niet op de juiste manier spieren mee op. Aan de andere kant kun je het wel doen, hardlopen, tennissen of zelfs fietsen, zolang de activiteit wordt versterkt door krachttraining. En zelfs als je geen kraakbeen hebt. Je kunt dat allemaal versterken.

Volgens hem is geen enkele sport gecontra-indiceerd. “Als je artrose hebt, kun je de inspanning die je levert aanpassen – je bent nooit te oud om te genieten. Zijn laatste advies is dat sport weliswaar wordt aanbevolen, maar dat je slaap en dieet niet moet verwaarlozen. Ouderdom is geen ramp, je moet gewoon je hele leven goed voor je lichaam zorgen.

Artikel geschreven door Sabrina Frohnhofer

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.