Lezen: hoe zorg je ervoor dat kinderen ervan houden?

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Lezen is heel belangrijk voor kinderen… Niemand kan dat ontkennen, want lezen is een goede start in het leven…

Het probleem is dat lezen niet altijd wordt gewaardeerd door kinderen en soms wordt gezien als iets vervelends, een karwei, een saaie bezigheid. Hoe eerder lezen in het leven van een kind wordt geïntroduceerd, hoe eerder hij of zij ermee vertrouwd raakt en er misschien een voorliefde voor ontwikkelt.

Het komt vaak op de achtergrond

Lezen wordt door kinderen soms als een beperking ervaren, vaak omdat ze op school moeite hebben met leren lezen en schrijven. Deze perceptie wordt ook beïnvloed door de vele vermakelijkere activiteiten die tegenwoordig voor hen beschikbaar zijn, zoals televisie, mobiele telefoons, videospelletjes, sport en internet.

Toch is lezen een prachtige toegangspoort tot de verbeelding. In tegenstelling tot wat kinderen op een scherm kunnen zien, dwingt lezen hen om zich situaties voor te stellen, zichzelf te projecteren en hun intellect te oefenen. Het is zowel een manier om te ontsnappen als een methode om de hersenen te stimuleren op een leeftijd waarop ze volop in ontwikkeling zijn.

lezen, videospellen, kinderen

Leren liefhebben

Vanaf zeer jonge leeftijd is het een goed idee om je kinderen kennis te laten maken met lezen en met het hulpmiddel dat een boek is. Vanaf de leeftijd van 6 maanden kun je bijvoorbeeld een ritueel voor het slapengaan introduceren door je kind een kort verhaaltje voor te lezen. Deze routine zal je kind helpen om op tijd te komen, terwijl hij een aangenaam moment met jou doorbrengt, wat hem ook kan kalmeren op dit soms delicate moment.

Lezen, lezen en kinderen

Het beste advies bij het opgroeien is om je kind niet te dwingen om te lezen. Je zult strategieën moeten gebruiken om ze ervan te laten genieten. Ouders moeten hen aanmoedigen, motiveren en inspireren. Als je ’s avonds voorleest, kies dan boeiende, onderhoudende verhalen en beleef het verhaal terwijl je voorleest. Je moet enthousiast voorlezen om dit verlangen over te brengen.

En omdat kinderen vaak handelen door na te doen, is het duidelijk dat ouders thuis het goede voorbeeld moeten geven…

Lezen speelt een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van een kind. Het prikkelt de zintuigen, ontwikkelt de verbeelding en stimuleert de hersenen. Of een verhaal nu gelezen of beluisterd wordt, het is een ervaring die kinderen meeneemt op een buitengewone reis.

Lezen is een bron van afleiding, maar het is niet voor niets en het is een uitstekende manier om je kind veel dingen te leren. Lezen verrijkt niet alleen de woordenschat, maar biedt je kind ook een breed scala aan scenario’s om zijn of haar kennis te vergroten.

Een heerlijk intermezzo

Als je kind van lezen houdt, is dat heel goed. Het is echt leuk om te zien dat hij een boek oppakt en gaat zitten lezen. Misschien wil hij graag met je delen wat hij heeft geleerd en wat hij weet!

Dit helpt hun persoonlijke en intellectuele ontwikkeling. Als lezen een onderdeel van het leven van kinderen zou kunnen worden en een manier van leven, dan zou dat echt geweldig zijn. Laat je dus niet ontmoedigen en doe alles wat je kunt om je kind te helpen dit doel te bereiken.

5 tips om je kind van lezen te laten houden

het belang van lezen, het belang van kinderen die lezen
  • Maak je kind van jongs af aan vertrouwd door verhalen voor te lezen.
  • Creëer een gezellige leeshoek in huis.
  • Leg het doel van lezen uit.
  • Laat ze kiezen wat ze lezen, geef ze de keuze: strips, manga, tijdschriften, kinderkranten…
  • Je moet ze niet dwingen om te lezen, maar ze aanmoedigen en motiveren.

Lees meer artikelen in de rubriek Kinderen.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.