Het overwinnen van antropomorfisme in onze relatie met honden en katten

anthropomorphisme, Steve
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Onze relatie met huisdieren, vooral honden en katten, is diep emotioneel maar vaak getint met antropomorfisme: we hebben de neiging om hun gedrag te interpreteren vanuit onze eigen menselijke ervaring.

Antropomorfisme volgens Steve

Het is het toekennen van menselijke eigenschappen aan dieren ten nadele van hun ware aard. Dit roept vragen op over het werkelijke begrip van hun behoeften en welzijn, die de basis vormen van harmonieus samenleven.

Dierenwelzijn en de uitdagingen van antropomorfisme

Steve, antropomorfisme, kat

Antropomorfisme staat een gezonde relatie met je huisdier in de weg. Je moet je bewust zijn van de gevolgen: je eigen behoeften of gedachten projecteren op een dier is misbruik, net als verwachten dat het eigenschappen heeft die bij je passen. Door keuzes te maken op basis van het uiterlijk van het dier, ten koste van zijn temperament, moeten we niet verbaasd zijn dat we angstige, gestreste dieren krijgen, etc. Katten dwingen om geaaid te worden, of ze 3 maaltijden per dag in een bakje geven, terwijl het roofdieren zijn en 16 tot 18 maaltijden per dag eten terwijl ze genieten van het jagen, is niet natuurlijk.

Voordelen van de relatie mens-dier

Relaties met onze huisdieren bieden talloze wederzijdse voordelen. Honden en katten bieden emotionele steun, verminderen stress en verrijken ons leven. Het is cruciaal om deze aspecten te benadrukken en tegelijkertijd een evenwicht te vinden tussen onze behoeften en die van onze huisdieren.

Begrip voor ethische interactie

Door de specifieke behoeften en het gedrag van dieren te begrijpen en voor ze te zorgen op een manier die hun dierlijke aard respecteert, kunnen de negatieve invloeden van antropomorfisme worden tegengegaan.

Wat kan ik doen?

antropomorfisme, hond in de modder, Steve Gedragstherapeut

Laat de hond in die plas springen en opsnuffelen wat wij smerig vinden, terwijl hij er plezier in heeft en het een stimulerende bezigheid vindt. Laten we de voedselinname van onze katten verrijken met speelse bakjes, laten we hun dagen stimuleren door de prooi te simuleren die ze vangen als ze de hele dag opgesloten leven. Fysiek contact beperken als je kat daar niet van houdt, onder het voorwendsel dat we van haar houden en haar willen knuffelen…

Het is essentieel dat we onze percepties in vraag stellen, dat we evolueren door een benadering aan te nemen die zich bewust is van de ethologische realiteit van onze metgezellen.

Op die manier, als we buiten onze menselijke visie treden en ons openstellen voor een authentiek begrip van de behoeften van onze metgezellen, zullen we evolueren naar een harmonieus samenleven.

Steve Voegtling, antropomorfisme

Artikel geschreven met Steve Voegtling

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.