België staat op de voorlaatste plaats: Het land is geen fan van volkoren granen

céréales
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

België

België staat helemaal onderaan de lijst van Europese landen als het gaat om de consumptie van volkorenproducten. Deze week, op 15 november, ter gelegenheid van de 5e Internationale Dag van het Volkoren De European Food Information Council (EUFIC) lanceert zijn campagne om de positieve effecten van volkoren granen te benadrukken en de Europese burgers aan te moedigen meer van deze granen in hun dagelijkse voeding op te nemen.

De voordelen van volkoren granen, die rijk zijn aan vezels, voor welzijn en duurzaamheid zijn bekend… of niet bekend genoeg, zo lijkt het. Op de lijst van de 27 Europese lidstaten staat België op de tweede plaats, samen met Italië (11,9g), achter Spanje (12,3g) en voor Kroatië (2,3g) en Hongarije (1,3g)1, wat betreft volkorenconsumptie. De top 5 bestaat uit Duitsland, Denemarken, Nederland, Finland en Zweden.

Waarom volkoren granen?

Vezels zijn belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn, en zijn te vinden in fruit, groenten en granen. Volgens de Global Burden of Disease studie uit 2017 is een dieet met weinig volkoren granen de op één na grootste risicofactor voor sterfte wereldwijd, met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, darmkanker, diabetes type 2, overgewicht en obesitas. Elke dag 50 gram volkoren granen eten vermindert kankersterfte met 10%, en cardiovasculaire sterfte met zelfs 20%.

België, granen. groenten en fruit

De meeste Europese voedingsrichtlijnen bevelen een dagelijkse inname van voedingsvezels aan van 25-35 g per dag voor volwassenen (30-35 g voor mannen en 25-32 g voor vrouwen). De meeste landen halen echter deze aanbeveling niet. Door meer volkoren in plaats van ‘witte’, geraffineerde granen te eten, kan je op een eenvoudige manier meer vezels binnenkrijgen. 

Lancering van een nieuwe campagne

België, volkoren granen

Nina McGrath, Content Area Lead bij Eufic: “De meeste Europeanen eten te weinig volkoren granen en missen daardoor de gezondheidsvoordelen. Daarom lanceert EUFIC dit jaar voor Internationale Volkoren Dag onze eerste jaarlijkse Volkoren Challenge. Door mensen bewust te maken van de voordelen en de vele opties die er zijn om over te schakelen, willen we hen stimuleren om op lange termijn volkoren granen op te nemen in hun dagelijkse voeding”.

De campagne #SwitchToWholeGrains gaat van wetenschappelijk onderbouwde artikels en infographics, tot eenvoudige voedingstips van food influencers en social media ‘challenges’. Ze zijn bedoeld om te helpen échte volkoren te herkennen, gezondheidsclaims op verpakkingen te controleren en om traditionele geraffineerde pasta, brood of ontbijtgranen te vervangen door vezelrijke volkoren alternatieven.

Zo geeft EUFIC een uitgebreide lijst van volkoren granen, samen met voorbeelden van de voordelen ervan. Daarnaast roept het op tot een social media challenge waarbij mensen hun ‘volkoren swaps’ delen met de hashtag #SwitchToWholeGrains en tag @EUFIC en @eatwholegrains. 

Tot slot vond op 15 november in het Europees Parlement het evenement “Empowering the next generations with whole grain” plaats, georganiseerd door het Whole Grain Initiative (WGI), waarvan de EUFIC lid is. Tijdens het evenement lichten verschillende wereldwijde stakeholders de cruciale rol toe om kinderen en jongeren voor te lichten over volkoren.

Wat is een volkoren graanproduct?

België, volkoren granen

Volkoren granen omvatten de hele korrel. Die bevat de goede voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ze worden als geheel genuttigd (zoals wilde rijst of popcorn), of gebarsten, geplet of in vlokken (ontbijtgranen, brood en crackers).

Enkele voorbeelden van volkoren granen zijn boekweit, bulgur, gierst, haver, quinoa, bruine of wilde rijst, volkoren gerst, rogge en volkoren tarwe. Geraffineerde granen daarentegen zijn gemalen om de zemelen en de kiem van de graankorrel te verwijderen.

Dit resulteert in graankorrels met een fijnere structuur en een betere houdbaarheid. Het malen verwijdert echter ook voedingsvezels en andere bioactieve stoffen die voornamelijk in de zemelen en kiemen aanwezig zijn.

Ook goed voor het milieu

Naast de vele gezondheidsvoordelen zijn volkorenproducten ook milieuvriendelijk. Ze produceren meer voedsel, met minder afval en minder watergebruik. Ze zorgen voor bijna 50% van de dagelijks benodigde calorieën. Bovendien ondersteunen ze een beter landgebruik en een gezonde bodem, waardoor meer mensen met minder grondbeslag kunnen gevoed worden.

Een paar tips en trucs om meer volledige vezels te eten

België, granen, noten, zaden

De voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan vezels zijn de volgende:

 • Groenten en fruit
 • Pulsen
 • Volkoren granen
 • Noten en zaden

Pas op voor verschijningen! Controleer de gezondheidsclaims op de verpakking:

 • “Vezelrijk”: bevat minstens 6 g vezels per 100 g
 • “Bron van vezels”: bevat ten minste 3 g vezels per 100 g
 • 100% tarwe (pasta)
 • Bruin brood
 • 7 granen, meergranen
 • Met zijn
 • Verrijkte granen

→ Dit alles is niet hetzelfde als ‘compleet’. Op het etiket moet altijd “volkoren” of “volkoren” staan. Let op! Sommige volkorenproducten bevatten ook veel suiker, zout of vet. Controleer altijd het etiket.

 • Witte pasta: bevat 6% van de ADH voor vitamine B3 (100 g)
 • Volkoren pasta: bevat 38% van de ADH voor vitamine B3 (100 g)
 • Witte rijst: bevat 3% van de ADH voor magnesium (100 g)
 • Bruine rijst: bevat 47% van de ADH voor magnesium (100 g)
 • Maïsvlokken: bevatten 7,5% van de ADH aan foliumzuur (100 g)
 • Havervlokken: bevatten 30% van de ADH aan foliumzuur (100 g)
 • Parelgort: bevat 14% van de ADH voor ijzer (100 g)
 • Volkoren gerst: bevat 43% van de ADH voor ijzer (100 g)

De voordelen van volkoren granen in een oogopslag :

 • Ze helpen het risico op veel voorkomende ziekten te verminderen.
 • Ze zijn een ongelooflijke bron van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten.
 • Ze zijn milieuvriendelijk en weerbestendig.
 • Ze kunnen langer bewaard worden.

Over EUFIC

EUFIC staat voor European Food Information Council. Het is een non-profitorganisatie die wetenschappelijk onderbouwde informatie over voedselveiligheid, voedselkwaliteit, gezondheid en voeding verstrekt aan consumenten, de media, gezondheids- en voedingsprofessionals en opvoeders. De organisatie heeft tot doel de wetenschap achter voedsel en gezondheid toegankelijker en gemakkelijker te begrijpen te maken voor het publiek. EUFIC is gevestigd in Brussel, België. Volg de campagne op EUFIC’s InstagramLinkedInFacebook en Twitter.

Links

1 Totale inname via ontbijtgranen, brood, rijst, pasta, koekjes, muffins, pannenkoeken enz. Een product wordt gedefinieerd als volkoren indien ≥1,0 g vezels per 10 g koolhydraten. Het cijfer is de gemiddelde inname van de vrouwelijke en mannelijke inwoners. Gegevens van 2021.

Lees andere artikelen op onze site in het gedeelte Voeding.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.