Het FODMAP-dieet is een dieet dat is ontwikkeld om de symptomen van het Prikkelbare Darm Syndroom (IBS) en, in sommige gevallen, andere spijsverteringsstoornissen te helpen beheersen. FODMAP is een acroniem dat staat voor :
- Vergistbaar
- Oligosachariden
- Disachariden
- Monosachariden
- En
- Polyolen
Deze termen verwijzen naar soorten koolhydraten die door sommige mensen slecht kunnen worden opgenomen, wat leidt tot spijsverteringssymptomen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikpijn en darmproblemen.
Voedingsmiddelen met een laag gehalte aan FODMAPs
- Fruit: Niet te rijpe bananen, aardbeien en meloen in kleine hoeveelheden, sinaasappels, rabarber, ananas, groene kiwi’s.
- Groenten: Wortelen, groene paprika’s, courgettes, komkommers, mungbonen, sperziebonen.
- Eiwit: gewoon vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren.
- Zuivelproducten: lactosevrije melk, kleine hoeveelheden yoghurt, sojadranken, harde kazen.
- Granen: Rijst en rijstwafels, aardappelen, quinoa, haver, glutenvrij brood of spelt en zuurdesem haverbrood, glutenvrije pasta.
- Noten en zaden : macadamianoten, pinda’s, pijnboompitten.
- Suikers / Zoetstoffen: pure chocolade, witte suiker, ahornsiroop en rijststroop.
Voedingsmiddelen hoog/matig in FODMAPs
- Fruit: Appels, mango, gedroogd en steenfruit, watermeloen.
- Groenten: uien, knoflook, prei, asperges, champignons, peultjes, rode bieten, bloemkool, artisjokken.
- Eiwitten : gemarineerd, gesausd of verwerkt vlees (worst, salami, enz.).
- Zuivelproducten: Koemelk, yoghurt, vla, gecondenseerde melk, ijs.
- Granen: ontbijtgranen gemaakt van tarwe, rogge, gerst, brood, koekjes en zoete of hartige snacks.
- Peulvruchten : kidneybonen, spliterwten, falafel, witte bonen in tomatensaus.
- Noten en zaden : cashewnoten, pistachenoten.
- Zoetstoffen: Honing, hoge fructose maïssiroop, suikervrij snoepgoed.
- Andere : sauzen en marinades op basis van knoflook en uien, gehakte groenten.
Het FODMAP-dieet moet worden gevolgd onder toezicht van een gezondheidsdeskundige, zoals een diëtist, om ervoor te zorgen dat het wordt aangepast aan de individuele voedingsbehoeften en om voedingstekorten bij personen te voorkomen.
Hoe lang duurt een dieet?
Het FODMAP-dieet is niet bedoeld om levenslang te volgen. Het is eerder een tijdelijke fase om de voedingsmiddelen te identificeren die spijsverteringssymptomen uitlokken en om deze symptomen effectief te beheren. Omdat de tolerantie echter na verloop van tijd evolueert, is het essentieel om het dieet te blijven volgen om de getolereerde voedingsmiddelen zo nodig aan te passen.
Waarom volg je hem niet de hele tijd?
Daar zijn verschillende redenen voor:
- Voedingsbalans: Het elimineren van hele voedselgroepen kan leiden tot langdurige voedingstekorten. De herintroductiefase is essentieel om dit te voorkomen.
- Personalisatie: Elke persoon heeft verschillende toleranties voor FODMAPs. Herintroductie helpt om te bepalen welke voedingsmiddelen zonder problemen kunnen worden gegeten en welke moeten worden vermeden.
- Kwaliteit van leven: Een te restrictief dieet kan de kwaliteit van leven beïnvloeden. Door de specifieke triggers te identificeren, is het mogelijk om gevarieerder te eten en toch te genieten.
Professionele follow-up is van vitaal belang
Het is het beste om dit dieet te volgen onder toezicht van een gezondheidsprofessional, zoals een diëtist, die je door de verschillende fasen kan begeleiden, ervoor kan zorgen dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt en je kan helpen om je dieet op een duurzame manier aan te passen.
Samengevat is het FODMAP-dieet een tijdelijke aanpak voor het identificeren en beheren van voedingstriggers voor spijsverteringssymptomen. Zodra de triggers zijn geïdentificeerd, wordt het dieet aangepast om zo gevarieerd en evenwichtig mogelijk te zijn, zonder de noodzaak voor levenslange beperkingen. De resultaten zijn vaak spectaculair en de moeite waard.
Neem contact op met
- Stéphanie Gilot Diëtiste – Bertrange – Tel: 661 278 100
- Opgeleid in het Fodmap-dieet aan de Monash University (Australië)
- https://www.monashfodmap.com/online-training/fodmap-dietitians-directory/
- Lid van deANDL (Association des Diététiciens du Luxembourg).