31 mei: Werelddag zonder tabak

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie sterven in België elk jaar meer dan 14.000 mensen als rechtstreeks gevolg van roken… d.w.z. meer dan 38 doden per dag! 31 mei is Werelddag zonder tabak. Dit is het perfecte moment om mensen bewust te maken en te wijzen op de voordelen van stoppen met roken.

Feiten en cijfers voor België

Werelddag zonder tabak op 31 mei, Boiron, gemalen sigaret

Roken blijft de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker en vele andere ziekten1, en elk jaar zijn meer dan 14.000 sterfgevallen in België rechtstreeks toe te schrijven aan roken1. Statistieken tonen aan dat meer mannen (18%) dan vrouwen (12%) roken2.

Meer rokers in Wallonië (18%) en Brussel (16%) dan in Vlaanderen (13%)2 Na verloop van tijd zeggen steeds meer rokers dat ze willen stoppen met roken: van 65% in 2004 tot 73,5% in 20181 Het is hoog tijd dat we mensen vertellen dat er veel manieren zijn om succesvol te stoppen met roken

Bronnen: 1.Sciensano-2. gezondbelgie.be

Hoe kan ik stoppen met roken?

Veel Belgen willen stoppen met roken. Motivatie is een essentiële factor om succesvol te stoppen met roken, maar het is niet genoeg. Welke ontwenningsstrategie je kiest, hangt af van de mate van verslaving en het profiel van elke roker. De meeste rokers stoppen zonder hulp. Rokers hebben echter meer kans van slagen als ze worden begeleid door een gezondheidsdeskundige.

Werelddag zonder tabak

Een update over de verschillende opties

 1. Huisarts en/of apotheker
 2. De elektronische sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken
 3. De tabakswinkel
 4. Medicijnen en nicotinevervangers
 5. Tabakstop
 6. De Allen Carr-methode
 7. Alternatieve en aanvullende methoden: hypnose, acupunctuur, laserbehandeling en homeopathie.
wereld niet-roken dag op 31 mei, Boiron, elektronische sigaret, arts, homeopathie

Beschrijving van deze opties

Huisarts en/of apotheker

Uw arts en/of apotheker kennen uw medisch dossier. Zij kunnen je begeleiden bij het stoppen met roken. Soms kan het nuttig zijn om medicijnen of nicotinevervangers te gebruiken. Je apotheker en huisarts kunnen je ook adviseren over andere opties.

De elektronische sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken

Advies van de Conseil Supérieur de la Santé:“De e-sigaret moet worden beschouwd als een tijdelijk middel om volledig te stoppen met roken en, bij voorkeur, om daarna te stoppen met vaping“.

De tabakswinkel

Een tabakoloog kan je advies geven als je het moeilijk hebt, samen met jou analyseren op welke momenten de drang om te stoppen het sterkst is, je adviseren over de meest geschikte behandeling voor jou, enzovoort. Je kunt een tabaksconsulent individueel of in groepsverband raadplegen.

Geneesmiddelen en nicotinevervangers

Medicijnen zijn verkrijgbaar op voorschrift. Nicotinevervangers zijn zonder voorschrift verkrijgbaar. Beide helpen de ontwenningsverschijnselen te verlichten, het verlangen om te roken te verminderen en terugvallen te voorkomen.

Tabak bevat veel stoffen die verantwoordelijk zijn voor verslaving. Nicotinevervangers pakken alleen de lichamelijke afhankelijkheid van nicotine aan en er zijn verschillende vormen verkrijgbaar:

 • Nicotinepleisters: deze moeten de hele dag of een deel van de dag gedragen worden, gedurende 16 uur of 24 uur, afhankelijk van de pleister. Ze helpen het gevoel van lichamelijke ontwenning te verminderen, op voorwaarde dat de dosis juist is en de gebruiksaanwijzing wordt gevolgd.
 • Orale vormen: deze vervangers nemen de vorm aan van kauwgom, tabletten, zuigtabletten, inhalators of mondsprays. Gebruik dit wanneer je een sterke drang voelt om te roken.

Tabakstop

Heb je geen tijd of mogelijkheid om een arts, apotheker of tabaksconsulent te raadplegen? Tabacstop biedt een gratis service voor rokers om hen te helpen met het stopproces en geeft advies over hoe je de motivatie kunt vergroten. Je vindt er antwoorden op al je vragen over stoppen met roken, de beschikbare behandelingen en hoe je jezelf de beste kans op succes kunt geven.

De Allen Carr-methode

Deze methode bestaat uit een intensief programma en is geschikt voor mensen die willen stoppen met roken, zonder farmaceutische hulpmiddelen. Het doel is niet om rokers te motiveren om te stoppen met roken of om hen de technieken aan te leren die daarvoor nodig zijn, maar eerder om hun motivatie om te roken te verminderen.

Alternatieve en aanvullende methoden

Rokers die willen stoppen met roken kunnen ook alternatieve methoden gebruiken, al dan niet in combinatie met conventionele hulpmiddelen.

wereld niet-roken dag op 31 mei, Boiron, hypnose, acupunctuur, homeopathie, boiron
 • Hypnose: Tijdens een specifieke sessie wekt de therapeut een staat van hypnotische trance op bij de patiënt met behulp van ontspannings- en hyperbewustzijnstechnieken, meestal ondersteund door het gesproken woord. Hypnosetherapie kan inwerken op alle psycho-emotionele aspecten van gebaren en verslaving.
 • Acupunctuur: Afgeleid van de traditionele Chinese geneeskunde, worden bij acupunctuur zeer fijne naalden op zeer precieze punten op het lichaam aangebracht, soms langs specifieke paden (de meridianen) die door het hele lichaam lopen. Een techniek die is afgeleid van acupunctuur is auriculotherapie, waarbij naalden of elektrische signalen worden toegepast op specifieke punten in de oren.
 • Lasers: Lasers zijn acupunctuurtechnieken waarbij gebruik wordt gemaakt van laserlicht. De therapeut gebruikt een infraroodlaser op verschillende punten op het lichaam.
 • Homeopathie : Welke strategie je ook gebruikt om te stoppen met roken, homeopathie is een aanvullende oplossing om je te helpen stoppen. Het maakt het mogelijk om ontwenningsverschijnselen te beheersen (nervositeit, slaapproblemen, verhoogde eetlust, enz.) en rekening te houden met het terrein van de roker, in gedachten houdend dat niet iedereen op dezelfde manier of om dezelfde redenen rookt en dat iedereen de ontwenningsverschijnselen individueel ervaart. Een consult met een arts, apotheker, verloskundige of tabakoloog die is opgeleid in homeopathie kan een individuele behandeling aanbevelen. Homeopathische geneesmiddelen hebben geen bijwerkingen en zijn compatibel met andere gangbare behandelingen zoals pleisters of orale substituten. Ze zijn risicovrij en kunnen helpen om het terugtrekken tot een succes te maken.

Getuigenis

Caroline Chiavetta, verloskundige, gediplomeerd tabaksspecialiste en opgeleid in homeopathie

“Als verloskundige ben ik opgeleid in de homeopathie. Deze therapie, die gebaseerd is op de gelijkenis van symptomen en gewaarwordingen die door het individu worden ervaren, geeft mij de mogelijkheid om elke dag verlichting te bieden aan zwangere vrouwen, met respect voor hun zelfreguleringsproces en hun lichamelijke en psychologische balans, en zonder bijwerkingen voor hen of hun baby. Homeopathie is een aanvullend middel op allopathie. Homeopathie maakt een geïndividualiseerde behandeling mogelijk, zonder bijwerkingen en compatibel met andere behandelingen. Het is een risicovrije behandeling”.

Advies

Over het algemeen kan stoppen met roken leiden tot stress, prikkelbaarheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, constipatie, gewichtstoename…

 • Denk na over de situaties waarin je moet roken (pauzes op het werk, koffie drinken, thuiskomen van het werk, etc.) en ontwikkel een vermijdingsstrategie.
 • Regelmatige lichamelijke activiteit (sport, wandelen, tuinieren, enz.).
 • Ga vroeg naar bed en slaap regelmatig.
 • Vermijd koffie, alcohol en energiedrankjes.
 • Om mogelijke obstipatieproblemen tegen te gaan, drink je minstens 1,5 liter water per dag, indien mogelijk verrijkt met magnesium (om de transit te vergemakkelijken) en eet je vezelrijk voedsel (fruit, groenten, peulvruchten, gedroogd fruit, enz.).
 • Om gewichtstoename onder controle te houden: stoppen met roken is ook een kans om goede gewoonten aan te nemen met een gevarieerd, evenwichtig dieet. Geef voor een evenwichtig gewicht de voorkeur aan seizoensfruit en -groenten, peulvruchten, zetmeelrijke voedingsmiddelen (zoveel mogelijk volkoren), vis of wit vlees… Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen (frisdrank, snoep, enz.), zoute voedingsmiddelen (chips, enz.), vette voedingsmiddelen (gekookt vlees, enz.) en sterk bewerkte voedingsmiddelen (die vet en suiker bevatten).
Beter leven met kanker, kanker en homeopathie, Boiron

Persbericht van Laboratoires Boiron

Légumes Sandrine, les paniers de Sandrine Schuttrange

Lokaal eten, een groeiende trend

Biologisch en/of lokaal eten is nog meer in de mode sinds de pandemie. Consumenten geloven dat lokaal eten synoniem is aan kwaliteit. Dit betekent seizoensgebonden

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.