20 minuten wandelen per dag verlengt je levensverwachting!

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

De Belgische Cardiologische daagt de Belgische bevolking uit om mee te bewegen en mee op te staan tegen een zittende levensstijl!

 • 40% van de Belgen beweegt onvoldoende volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO)2.4
 • Wereldwijd zouden jaarlijks 4 tot 5 miljoen doden kunnen voorkomen worden als de bevolking meer aan lichaamsbeweging zou doen3
 • De Belg brengt gemiddeld 6 uur al zittend door overdag4
 • 1 op de 10 vroegtijdige overlijdens door een gebrek aan lichaamsbeweging, kanvermeden worden

Het COVID-tijdperk heeft op het vlak van lichaamsbeweging voor- en nadelen met zich meegebracht. Enerzijds zette het sommige mensen aan tot meer bewegen, anderzijds hebben de lockdowns en het vele telewerken een zittende levensstijl in de hand gewerkt. Een gebrek aan lichaamsbeweging blijft nog altijd een van de grootste oorzaken van gezondheidsproblemen ter wereld op zowel fysiek als mentaal vlak.De Belgische Cardiologische Liga zet zich ook dit jaar weer in om de Belgen in beweging te brengen. Voor de vijfde editie heeft deze campagne een nieuwe naam gekregen: Please Move for a Healthy Heart. Met deze nieuwe titel willen we duidelijk aantonen dat de gezondheid van ons hart onze drijfveer is om te bewegen.De Please Move for a Healthy Heart campagne gaat van start op 24 april en loopt tot 5 mei. Bedrijven en individuen kunnen zich hiervoor inschrijven via onze website ‘Please Move for a Healthy Heart’. Tijdens deze campagne ontvangen de deelnemers dagelijks:

 • Korte en sportieve uitdagingen om thuis of op het werk te doen
 • Oefen- en reksessies om u meer te laten bewegen
 • Praktische tips die u gemakkelijk kunt integreren in uw dagelijkse routine om meer te bewegen.

Wat is voldoende lichaamsbeweging?

Lichaamsbeweging is niet gelijk aan sporten! Natuurlijk is sporten goed voor de gezondheid, maar de focus ligt in deze campagne vooral op ‘bewegen’. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft als aanbeveling voor lichaamsbeweging ofwel 150 à 300 minuten per week aan gematigde inspanning (wandelen, tuinieren, rustig fietsen) of 75 à 150 minuten per week aan hogere intensiteit (joggen, hiken, fietsen). 2

Volgens een rapport van de WHO en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) beweegt bijna de helft van de Europeanen te weinig. Ook in België is er werk aan de winkel: bijna 40% van de Belgen heeft onvoldoende lichaamsbeweging. Ondanks dit cijfer nog steeds aan de hoge kant is, zijn we in België op de goede weg, want in 2017 bedroeg het 50%.1 Laten we hopen dat, mede door de goede initiatieven die er de laatste jaren genomen zijn, we jaar na jaar een dalende trend kunnen blijven zien.

Waarom bewegen voor een gezond hart?

Volgens de WHO zullen er tussen 2020 en 2030 wereldwijd bijna 500 miljoen nieuwe gevallen van te voorkomen niet-overdraagbare ziekten (NCDs) optreden als de huidige prevalentie van lichamelijke inactiviteit niet verandert. 2

Een gebrek aan lichaamsbeweging wordt geassocieerd met een risicotoename van 24% op fatale hart- en vaatziekten, 16% op een beroerte en maar liefst 42% op diabetes type 2. Er is dus een duidelijke link aanwezig tussen een gebrek aan lichaamsbeweging en de gezondheid van het hart.

Bewegen zorgt niet alleen voor een gezonder hart, het gaat ook je levensverwachting positief beïnvloeden. Mensen die zelden bewegen en hun bewegingsniveau opkrikken naar 150 minuten per week (=20 minuten wandelen per dag), zien hun levensverwachting met 6 maanden toenemen. 

Bij 300 minuten per week (=45 minuten wandelen per dag) zal de levensverwachting met meer dan een jaar toenemen! 

Alle kleine beetjes helpen!

Recent onderzoek van de universiteit van Cambridge toont aan dat zelfs 75 min/week matige inspanning (= de helft van de aanbeveling), 1 op de 10 vroegtijdige overlijdens, door een gebrek aan lichaamsbeweging, vermeden kan worden. 3

Kortom, alle kleine beetjes kunnen dus helpen om fysiek actief te zijn doorheen de dag. Volgende tips kunnen je helpen in je dagdagelijkse routine:

 • Rechtopstaand en wandelend telefoneren
 • Neem de trap i.p.v. de lift
 • Zet een beweegdoel (stappen of actieve minuten)
 • Parkeer de auto al eens een straat verder
 • Neem voor korte afstanden de fiets of ga te voet (met de zomer in het vooruitzicht)
 • Sta elk uur even op om de benen te strekken
 • Doe mee met onze ‘Please Move for a Healthy Heart’ challenge!

Schrijf u in voor de PLEASE MOVE FOR A HEALTHY HEART challenge van de Belgische Cardiologische Liga!

Gedurende 2 weken, van 24 april tot 5 mei 2023, biedt de Belgische Cardiologische Liga u de mogelijkheid om op een aangename manier meer te bewegen, dankzij:

 • Korte uitdagingen om thuis of op het werk te doen
 • Oefen- en reksessies om u meer te laten bewegen
 • Praktische tips die u gemakkelijk kunt integreren in uw dagelijkse routine om meer te bewegen.

De Please Move for a Healthy Heart-campagne heeft als doel aan te tonen dat bewegen eenvoudig en toegankelijk is en een integraal onderdeel moet zijn van de levensstijl van ieder van ons.

Inschrijven is helemaal gratis!
Om je in te schrijven voor de campagne: ‘Please Move for a Healthy Heart

1 OECD/WHO (2023), Step Up! Tackling the Burden of Insufficient Physical Activity in Europe, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/500a9601-en.
2 https://www.who.int/publications/m/item/physical-activity-bel-2022-country-profile
3 https://apps.who.int/iris/rest/bitstreams/1318320/retrieve

4 https://europa.eu/eurobarometer/api/deliverable/download/file?deliverableId=83743
5 Garcia L et al ;British Journal of Sports Medicine Published Online First: 28 February 2023. doi: 10.1136/bjsports-2022-105669

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.