B.Mask Glitter
De natuur biedt ons Citrex

Kijk uit voor teken

Pas op voor teken voor onze dieren
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Het seizoen is begonnen! Onze winter was niet streng genoeg om deze insecten uit te roeien, die er gebruik van maakten om zich te vermenigvuldigen.

Waar worden teken gevonden?

Pas op voor teken voor onze dieren

Op het eerste gezicht profiteert deze mijt graag van de lente om weer op te duiken en ons leven te ruïneren. Zowel wij als onze huisdieren. Ze worden vooral aangetroffen in bossen, hoog gras, kreupelhout, bospaden en open plekken. Kortom, overal waar we graag met onze huisdieren wandelen.

Hoe dan ook, teken zijn dol op onverzorgde, ongetemde gebieden en kijken uit naar het geringste dat zich op hun pad bevindt.

Hoe werken teken?

Ze hangen meestal aan hoog gras. Ze wachten tot hun prooi zich aan hen vastklampt en hen bijt. Op dezelfde manier kan het een mens zijn, een hond, een kat, een knaagdier, vogels, wild van welke soort dan ook.

Het is duidelijk, en tot onze ontsteltenis, dat wanneer zij hun “prooi” hebben gebeten, zij zich voeden met diens bloed en eenmaal vol, laten zij zich vallen.

Risico’s voor honden en katten

In geval van een beet lopen onze huisdieren het risico verzwakt te worden en in te slapen. Ze kunnen koorts krijgen, gewrichtspijn. In het ergste geval kunnen zij, net als mensen, de ziekte van Lyme oplopen, die dodelijk kan zijn.

Wat moet ik doen?

Het is sterk aan te bevelen onze dieren preventief te behandelen met antiparasitica. Er zijn sprays, nekampullen, halsbanden, medailles. De keuze is echt ruim.

Geen reden tot paniek

Om bij je te hebben als je gaat wandelen. Voor uw huisdier en zelfs voor u! De cart-a-tic…

Als uw huisdier terugkomt met teken, blijf dan kalm. Heb altijd een tekenhaak in huis of beter! CART-A-TIC. Het is een kaart met een vergrootglas en een haak die die vervelende insecten op een niet te stoppen manier verwijdert.

De cart-a-tic of SafeCard is in Denemarken ontwikkeld in nauwe samenwerking met wetenschappers, biologen en artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten en parasitologie. De SafeCard kan ook worden gebruikt om bijensteken te verwijderen.

Lees onze andere artikelen in onze dieren sectie

Het beste wapen tegen teken
Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Mijn hond draagt een gele sjaal

Mijn hond draagt een gele sjaal, hij heeft zijn bubbel nodig!

Wanneer u op straat een hond ziet met een gele sjaal om zijn riem of tuigje, betekent dit dat hij ruimte om zich heen nodig heeft. Om zijn behoefte aan privacy te respecteren, moeten we dus vermijden hem te aaien of onze eigen hond bij hem in de buurt te laten komen.

Klare kijk op kanker afbeelding

Klare kijk op kanker

Kanker gooit je leven overhoop. Je hoofd zit vol vragen en de medische termen vliegen je om de oren. Freya Rowaert (43) leeft nu 20 jaar met kanker en weet er alles van. Om lotgenoten vanuit haar eigen ervaring te ondersteunen, lanceert ze op 4 februari 2022, Wereldkankerdag, een gloednieuw platform ‘Klare kijk op Kanker’. Ze is er zelf de gids voor kankerpatiënten en hun omgeving.