Biologisch en/of lokaal eten is nog meer in de mode sinds de pandemie. Consumenten geloven dat lokaal eten synoniem is aan kwaliteit. Dit betekent seizoensgebonden eten en lokale bedrijven ondersteunen.
De mensen houden van lokale, natuurlijke, verse, seizoensgebonden producten die dicht bij huis worden geteeld of gemaakt. Dit is positief vanuit sociaal, ecologisch en economisch oogpunt.
Lokaal eten
Er zijn steeds meer “locavores”. Dit zijn mensen die ervoor hebben gekozen om alleen seizoensproducten te eten en die hun basisvoedingsmiddelen liever bij kleine producenten kopen dan in de supermarkt. Dit staat bekend als “lokaal eten”. Locavores kopen binnen een straal van 150 km van hun huis.
Dit soort consumptie is natuurlijk fantastisch voor lokale producenten, maar ook voor consumenten. Waarom? Simpelweg omdat de voordelen voor de gezondheid zo duidelijk zijn…
Het eten is vers en gezond en je kunt zien waar het vandaan komt. Dat is geruststellend: ze hebben niet weken in de koelcel gelegen en zijn geplukt wanneer ze rijp waren. Het is allemaal zo belangrijk.
De populairste lokale producten
- Melk, boter, kaas,
- Groenten en fruit,
- Eieren, honing, jam
- Wijn, vlees
- Meel, olijfolie
De voordelen van lokaal kopen
- Lokale producenten steunen: dit stimuleert de lokale economie.
- Het milieu beschermen door voedseltransport te beperken.
- Het voedsel behoudt al zijn voedingswaarde en al zijn vitaminen en mineralen.
- De producten zijn niet verpakt met conserverende additieven.
Restaurants gaan ook lokaal!

Restaurateurs, vooral gastronomische restaurants en restaurants met Michelinsterren, zetten al jaren in op lokale producten. Ze zijn een voorbeeld voor anderen.
Sommigen hebben hun eigen groente- of kruidentuin.
Waar koop ik lokaal?
Bel je gemeente of zoek het op internet op – zo ingewikkeld is het niet. Er is vast wel één keer per week een markt niet ver van waar je woont. Boerderijen verkopen vaak “rechtstreeks” of hebben een kleine winkel aan hun boerderij verbonden.