Verdomde burn-out…

burn out, burn in, craquage, tensions, tensions au travail, surmenage
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Een paar jaar geleden hoorden we niet zoveel over burn-out… Waarschijnlijk omdat we nog geen woorden hadden voor het fenomeen.

Als het er eenmaal is, is het te laat, is de grens overschreden en moeten we ons best doen om deze toestand, die jaren kan duren en zijn sporen nalaat, in goede banen te leiden. Als mensen die lijden aan een burn-out niet willen stoppen met werken of zich niet in staat voelen om te stoppen, dan is het hun lichaam dat hen uiteindelijk zal tegenhouden…

Interview met Nadia Augusto.

Nadia Augusto, burn-out, burn-in

Wie is Nadia Augusto?

Nadia Augusto is neurobioloog met een opleiding in neurotherapie. Aanvankelijk werkte ze op het gebied van neurotechnologieën toegepast op de geestelijke gezondheid. Nu ze gespecialiseerd is in burn-out en depressie, die ook deel hebben uitgemaakt van haar leven, helpt ze patiënten hun evenwicht te hervinden door neurowetenschappen en alternatieve geneeswijzen te combineren.

Je moet onderscheid maken tussen depressie en burn-out

Depressie is een verlies van interesse en plezier in normaal plezierige activiteiten, geassocieerd met een depressieve stemming, die langer dan twee weken aanhoudt. Het lichaam is niet fysiek uitgeput.

Wat burn-out betreft… In het begin is er een alarmfase, een stressfase, een trigger: het lichaam reageert en maakt adrenaline en cortisol aan, en dan, zolang de stressvolle situatie voortduurt, blijft het lichaam in een stressfase die de stressresistentiefase wordt genoemd: het is in feite in burn-in (het blijft energie verbranden om met de stress om te gaan).

  • In het begin is er een zeer lichte burn-in die iedereen overkomt (het kan 3 dagen tot een paar weken duren: een periode van verhoogde activiteit, af en toe maar van voorbijgaande aard).
  • Dan zijn er gematigde burn-ins, waarbij de situatie enkele maanden duurt.
  • Ernstige inbranding kan enkele maanden of jaren duren. Mensen zijn nog steeds in staat om op te staan en te werken, tot aan de laatste fase van instorting, de burn-out.

Burn-out is een syndroom van professionele uitputting: je bent “op”, al je energie is op. Het is totale uitputting, groot leed, lijden dat zich geleidelijk opbouwt en het onderwerp meezuigt in een neerwaartse spiraal waaruit het moeilijk te ontsnappen is.

Wat is burn-out?

Voor Nadia is burn-out fysieke, emotionele en cognitieve uitputting.

burn-out
  • Emotionele uitputting treedt op wanneer iemand op het werk te maken heeft gehad met zeer stressvolle situaties die emotioneel zwaar waren. De getroffenen nemen soms afstand van hun emoties omdat ze het niet meer aankunnen. De emotionele kant is zo zwaar belast dat hij het niet meer aan wil kunnen, afhaakt, stop
  • De cognitieve kant wordt gekenmerkt door het niet kunnen vinden van je woorden, concentratieproblemen en geheugenproblemen. Besluitvorming wordt bemoeilijkt omdat de pre-frontale cortex geen energie meer heeft. Het is ook verantwoordelijk voor het beheersen van de emoties, die verstoord zijn. De hersenen krijgen niet langer de middelen die ze nodig hebben om te functioneren. De hersencapaciteit is verminderd. Als gevolg hiervan worden concentratie, geheugen, besluitvorming, emotionele controle, zelfbeheersing en taal allemaal aangetast.

Hoe krijg je weer energie na een burn-out?

Nadia benadrukt de absolute noodzaak van medische zorg en toezicht. Het werkt parallel.

Voor Nadia zijn er drie essentiële elementen om te herstellen van een burn-out:

  1. Het 1e element is rust, wat essentieel is. Je moet weten hoe je goed kunt rusten, want naast fysieke rust moet je ook denken aan mentale rust, die niet verwaarloosd mag worden. Het enige wat je moet doen is je hersenen trainen om je gedachten uit te schakelen en niet meer aan je werk te denken. Dit kan bijvoorbeeld door meditatie. Mensen die lijden aan een burn-out moeten begrijpen dat ze zich niet goed zullen voelen zolang ze mentale stress hebben, omdat de hersenen de biologische stressrespons in het lichaam in stand houden. Mensen die lijden aan een burn-out moeten wekelijkse rustperiodes en pauzes inlassen gedurende de dag, omdat het lichaam die nodig heeft.
  1. Je moet je batterijen opladen. En hoe doen we dat? Met onze nr. 1 brandstof, en dat is onze voeding, aangepast aan elk individu. Stress heeft invloed op de darmmicrobiota en daar moeten we aandacht aan besteden, want een onevenwichtige microbiota verstoort de hersenfunctie.
  1. Slaap moet “vertroeteld” worden en dat is ingewikkeld omdat mensen vlak voor een burn-out veel cortisol in hun lichaam hebben… Cortisol is het stresshormoon en in hoge doses veroorzaakt het slaapstoornissen. Slaap is belangrijk omdat het je batterijen oplaadt, op voorwaarde dat je een diepe slaap krijgt, die alle gifstoffen en afval opruimt, je lichaam en hersenen ontgift, je DNA en cellen herstelt en je geheugen consolideert.

www.neuronaturel.com

Lees meer artikelen in de rubriek Gezondheid.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.