Rosacea… wat is het?

rosacée, rosacée développée, visage d'un homme atteint de rosacée, jeune homme avec polo bleu
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Rosacea is een chronische huidaandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het wordt vaak niet herkend, gehaat en verkeerd begrepen. Ze wordt gekenmerkt door aanhoudende roodheid, verwijde bloedvaten en soms acne-achtige huiduitslag.
Rosacea kan daarom een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit en het gevoel van eigenwaarde van mensen die eraan lijden, omdat het ontsierend en daarom gênant kan zijn.

Wat is rosacea?

Dit is een chronische inflammatoire huidaandoening die voornamelijk voorkomt in het gezicht, hoewel het ook kan voorkomen in de nek, hoofdhuid, rug en borst. Het uit zich meestal als aanhoudende roodheid op de wangen, neus, kin of het voorhoofd, die vaak gepaard gaat met kleine zichtbare verwijde bloedvaatjes.

couperose, ontwikkelde couperose, gezicht van een vrouw met couperose

De symptomen van rosacea

De symptomen van rosacea variëren van persoon tot persoon, maar omvatten over het algemeen:

 • Aanhoudende roodheid, vaak beschreven als “achtergrondroodheid”.
 • Zichtbare verwijde bloedvaten (telangiectasia)
 • Acne-achtige puisten
 • Aanzienlijke gevoeligheid van de huid
 • Brandend of tintelend gevoel

Oorzaken van rosacea

De precieze oorzaken van rosacea zijn niet volledig bekend, maar verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling ervan, waaronder :

 • Genetische factoren: Rosacea lijkt een genetische component te hebben, waarbij sommige families een verhoogd risico hebben.
 • Ontstekingsreacties: Chronische ontsteking van de huid lijkt een sleutelrol te spelen in de ontwikkeling van rosacea.
 • Disfunctioneren van de bloedvaten: De verwijde bloedvaten en karakteristieke roodheid van rosacea kunnen het gevolg zijn van een verstoorde doorbloeding van de huid.
 • Huidreacties op microben: Bepaalde micro-organismen op de huid kunnen ontstekingsreacties uitlokken bij mensen met aanleg voor rosacea.

Behandelingsopties

couperose close-up, gezicht van een jong meisje met couperose, zoom op couperose

Hoewel er geen definitieve behandeling voor rosacea bestaat, kunnen verschillende behandelingen helpen om de symptomen onder controle te houden en het uiterlijk van de huid te verbeteren. Deze opties zijn onder andere:

 • Topische geneesmiddelen: Crèmes, gels of lotions met ingrediënten zoals metronidazol of azelaïnezuur kunnen roodheid en ontsteking verminderen.
 • Orale medicatie: In ernstigere gevallen kunnen orale antibiotica of ontstekingsremmers worden voorgeschreven om de symptomen onder controle te houden.
 • Adequate huidverzorging: Vermijd bekende triggers van rosacea, zoals de zon, stress, gekruid voedsel en huidirriterende producten. Dit kan flare-ups helpen voorkomen.
 • Laserbehandelingen : kunnen helpen om verwijde bloedvaten te verminderen en roodheid van de huid te verminderen. Het is essentieel om een gekwalificeerde dermatoloog te raadplegen om te bepalen of een laserbehandeling geschikt is voor jouw specifieke geval van rosacea en om de voordelen, risico’s en verwachtingen van de behandeling te bespreken.

Eén oplossing: make-up

couperose, make-up om couperose te verbergen

Optimaliseer de uitstraling van je huid, zelfs als je rosacea hebt, met een slimme make-up routine. Begin voorzichtig met een fris gereinigde, goed gehydrateerde huid. Aarzel niet om een lichte moisturizer te gebruiken om je huid diep te voeden.

Breng vervolgens zachtjes een anti-roodheidsbasis aan op de betreffende zones. Vaak is een klein beetje voldoende. Dep de basis zachtjes in de huid en vermijd wrijven, want dat kan de roodheid verergeren. Zorg ervoor dat je de basis goed mengt, zodat deze harmonieert met je natuurlijke huidskleur en eventuele groene tinten camoufleert. Ga verder met je foundation en andere gebruikelijke make-up producten, zoals compact poeder.

Als je denkt dat je dit probleem hebt, raadpleeg dan een dermatoloog voor een precieze diagnose en een passend behandelplan.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.