Overgevoeligheid

hypersensibilité, nature, arc en ciel
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Overgevoeligheid wordt door overgevoelige mensen zelf en hun omgeving vaak gezien als een probleem, een fout. Wat moeten we denken van dit fenomeen, dat soms verkeerd begrepen en opgevat wordt? Overgevoeligheid is multifactorieel: het kan genetisch of fysiologisch zijn. Het is een staat waar je niet voor kiest…

De mening van een expert over overgevoeligheid

Overgevoeligheid, Adrien Chobaut, HPI, Hoog Potentieel, Hoog Potentieel, Adrien Chobaut, HPI, HP, intelligentie, verschillende mensen, verschillende hersenfuncties, specialist

Adrien Chobaut is psycho-practitioner en coach. Er staat duidelijk dat Hoog Intellectueel Potentieel HPI en Hoog Emotioneel Potentieel HPE geen vreemdelingen zijn. Ze hebben gewoon een manier van werken die in veel opzichten anders is dan die van anderen.

Het probleem is dat deze mensen zichzelf hebben opgebouwd met hetzelfde referentiekader als anderen, dezelfde fundamenten, dezelfde overtuigingen, en hun hele leven hebben ze hun uiterste best gedaan om zich aan te passen en op anderen te lijken, ook al zijn ze anders.

Adrien blijft ervan overtuigd dat het mogelijk is om deze stand van zaken te temmen, om te leren ‘met’ te leven om beter te kunnen leven, om deze machine waarmee we één zijn te temmen. Om dit te doen, moet je je te allen tijde bewust zijn van de emoties die je voelt, zodat je ze kunt analyseren en niet alleen maar verdragen.

Kenmerken van overgevoelige mensen

Mensen met HPE (Hoog Emotioneel Potentieel) hebben vaak gelijkaardige kenmerken als andere zogenaamde hoogbegaafde mensen.

 • Emotionele overgevoeligheid en hyperemotionaliteit.
 • Sterke sensorische gevoeligheid,
 • Perfectionisme,
 • Empathie en welwillendheid,
 • Zeer hoge hersenactiviteit (zelfs ’s nachts),
 • Bepaalde situaties eerder begrijpen dan anderen,
 • Een sterke gevoeligheid voor onrecht,
 • Het gevoel uit de pas te lopen met anderen,
 • Prikkelbaarheid en agressie.

Het kan moeilijk zijn om mee te leven

Het emotionele functioneren van HPE’s is zeer intens omdat deze mensen “sponzen” zijn. Niets glipt door hun vingers en ze absorberen alles: woede, verdriet, angst, maar ook vreugde. Voor HPE’s is de relatie met emoties anders: deze is complex en bijzonder. Als je je overgevoeligheid wilt “genezen” of er beter mee wilt leven, moet je je er eerst van bewust zijn dat je anders bent. En je moet je emoties voelen en er een gewoonte van maken om de behoefte op dat precieze moment te identificeren.

Al deze emoties lopen door elkaar, zijn genuanceerd en ontstaan na een triggering element en roepen emoties op in ons diepste wezen. Emoties die in meer of mindere mate heftig kunnen zijn en de persoon die ze voelt door elkaar schudden omdat hij ze ondergaat zonder daartoe besloten te hebben. Door je emoties te identificeren, leer je jezelf beter kennen en kun je ongetwijfeld effectiever reageren.

Hoe je beter kunt reageren

Als dit Emotioneel Hoog Potentieel eenmaal is gedetecteerd, is het mogelijk om te leren hoe het te managen en deze hyperstimulatie te begeleiden. Overgevoeligheid kan dan een talent worden, en zelfs een sterk punt.

 • Een overgevoelig persoon is in staat om de emoties van zijn gesprekspartners op te pikken,
 • Door deze verhoogde gevoeligheid kunnen ze een sterke band vormen met hun vrienden,
 • Veel overgevoelige mensen blinken uit in een kunst: schilderen, dansen, schrijven…
 • Een overgevoelig persoon is over het algemeen erg goed in zijn werk. Hij is precies, vierkant en een perfectionist (soms een beetje te veel). Goed werk stelt ze gerust en geeft ze het gevoel dat ze gewaardeerd worden; dat hebben ze nodig.
 • Een HPE persoon heeft sterke intuïties over mensen en alledaagse situaties.

Zodra dit begrip van HPE is geïntegreerd

Nou, het zal niet van de ene dag op de andere gebeuren (jammer). Maar Adrien Chobaut laat ons zien dat dit een kans kan zijn. Mensen met overgevoeligheid voelen dingen niet half, ze verbergen ze niet, ze kunnen niet doen alsof. Ze zijn spontaan, in het moment, spelen geen spelletjes, zijn niet berekenend. Oké, ze ondergaan de volle kracht van verdriet zonder enige waarschuwing en dat is moeilijk om mee te leven, maar afgezien daarvan… Deze mensen zitten vol positieve emoties, levensvreugde, het zijn hele, ware mensen.

Wat is er? Moet overgevoeligheid nog steeds als hinderlijk worden beschouwd? Deze mensen zijn natuurlijk vaak buitensporig, maar dat is ook de reden waarom we van ze houden, nietwaar?

Artikel geschreven in samenwerking met Adrien Chobaut

Neem contact op met

Adrien Chobaut
Ondersteuning voor hoogbegaafdheid en overgevoeligheid
Volwassenen, tieners, ouderlijke begeleiding.
Op kantoor of via Skype
Tel: +33 6 28 23 91 06
contact@essenciel-coaching.com www.essenciel-coaching.com

Lees andere artikelen in het gedeelte Gezondheid van onze website.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.