Wintervirussen: hoe kun je jezelf beschermen?

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Wintervirussen zoals verkoudheid en griep zijn veel voorkomende ziekteverwekkers tijdens het koude seizoen. Ze worden voornamelijk verspreid door ademhalingsdruppeltjes, die worden bevorderd door de grotere nabijheid van mensen in de winter. Deze virussen kunnen symptomen veroorzaken zoals hoesten, niezen, verstopte neus en koorts. Preventie is gebaseerd op eenvoudige maatregelen zoals het vaak wassen van de handen, het vermijden van nauw contact met zieke mensen, griepvaccinatie en het dragen van maskers in gebieden met een hoog risico, zoals het openbaar vervoer. Een gezonde levensstijl, met evenwichtige voeding en voldoende slaap, verhoogt ook de weerstand tegen deze seizoensgebonden virussen.

wintervirussen

Wintervirussen

De dagen worden korter, de temperaturen dalen. Zoals elk jaar brengt november de eerste ademhalingsvirussen, met name influenza, waarvan de epidemie na de kerstvakantie begint en doorgaat tot maart-april. Hoewel griepepidemieën jaarlijks voorkomen, blijven ze echter onvoorspelbaar en kunnen we de duur of intensiteit ervan niet voorspellen. Het is dus van vitaal belang om je lichaam voor te bereiden op de winter en het te beschermen tegen virussen.

Gastro-enteritis is een veel voorkomende darminfectie die gekenmerkt wordt door symptomen zoals diarree, braken, buikkrampen en soms koorts. Het wordt meestal veroorzaakt door virussen, bacteriën of parasieten en wordt vaak verspreid door direct contact of door het eten van besmet voedsel of water. Rust, rehydratatie en strikte hygiënische maatregelen zijn essentieel om deze aandoening snel te overwinnen.

grotere kwetsbaarheid voor virussen in de winter

Lage temperaturen verzwakken ons immuunsysteem en kunnen het neusslijmvlies irriteren, waardoor we vatbaarder zijn voor infecties.

Als het koud is, zijn ademhalingsvirussen zoals griep ook resistenter en overleven ze langer, waardoor het risico op besmetting toeneemt.

wintervirussen

Een winter die moeilijk te voorspellen is

Het is een lange winter en er circuleren andere virussen die ook griepachtige symptomen kunnen veroorzaken: koorts, pijn, vermoeidheid, hoesten… De angst is dat het griepvirus en andere wintervirussen tegelijkertijd zullen circuleren, met het risico dat de gezondheidszorgsystemen verzadigd raken.

In ons land leidt griep er elk jaar toe dat veel patiënten met complicaties in het ziekenhuis worden opgenomen. Preventie is daarom essentieel.

Het is tijd om de goede gewoonten van de herfst voort te zetten en die van de winter over te nemen:
Zet de verwarming lager : ook al wordt het koud, zet de radiatoren niet te hoog en houd de binnentemperatuur op maximaal 19-20°C. Hitte en droge lucht veranderen de kwaliteit van de afscheidingen van de luchtwegen, de eerste barrière tegen infecties.

Zorg voor een evenwichtig dieet . Als de winter nadert, kiezen veel mensen voor rijke, stevige gerechten: raclettes, tartiflettes, fondues…. Probeer altijd fruit en groenten te eten die gezond zijn voor je lichaam.

Ventileer je huis: een afgesloten interieur bevordert de verspreiding van microben. Wat voor weer het ook is, blijf je huis in de winter minstens 10 minuten per dag luchten om de lucht in de kamer te verversen.

Behoud je slaap: probeer minstens 7 tot 8 uur per nacht te slapen. Slaapgebrek vertraagt het lichaam en maakt het zwakker tegen virussen.

– Regelmatige fysieke activiteit : vermoeidheid en stress verzwakken het immuunsysteem. Blijven sporten in de winter geeft je energie en versterkt je immuunsysteem. Minder sportieve mensen kunnen proberen elke dag minstens een half uur te wandelen.

Stoppen met roken: het is nooit te laat om te stoppen! Roken verzwakt het immuunsysteem en verhoogt de dagelijkse behoefte aan vitamine C, wat essentieel is om fit te blijven.

Houd je aan de hygiëneregels: het kan niet vaak genoeg herhaald worden, was je handen regelmatig en grondig met water en zeep.

Het kunnen virusvectoren zijn.

Aarzel niet om onze andere artikelen in de rubriek Gezondheid te lezen.

journée mondiale sans tabac le 31 mai, Boiron

31 mei: Werelddag zonder tabak

Roken… Uit een onderzoek van Scienscano blijkt dat roken nog steeds de belangrijkste vermijdbare oorzaak is van kanker en vele andere ziekten. Volgens dezelfde studie

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.