B.Mask Glitter
Het beste wagen tegen teken

Skiën: bereid je voor op de piste!

ski
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Een van de geneugten van de winter is skiën. Langlaufen, afdalen of toerskiën, skiën is uitstekend voor je gezondheid. En het is net als fietsen: je komt snel weer op het juiste spoor. Maar pas op voor blauwe plekken. Wees voorbereid om letsels te voorkomen.

De winter staat voor de deur en dat geldt ook voor de geneugten van het skiën, als het weer het toelaat. Droom je ervan om te genieten van poedersneeuw? Een uitstekend idee, maar begin er niet aan zonder training. Quentin Trimbur, al drie jaar sportcoach, heeft wat advies voor je.

Voorbereiden om je op je gemak te voelen

Skiën is een van de geneugten van het seizoen. Dit gebeurt één keer per jaar, telkens voor een week. Er het beste van maken is geweldig, maar pas op voor pijntjes op de derde dag als je niet traint of zelfs maar dagelijks zittend werk doet. Je kunt echt gewond raken “Het zou zonde zijn om je vakantie te verpesten.

Plan twee maanden van tevoren

ski

Het is een wijdverbreid misverstand dat skiën niet fysiek is, vooral in de alpine modus, waar je skiliften en stoeltjesliften gebruikt en jezelf gewoon laat glijden.

Het is een vergissing. Het is essentieel om aan je cardio te werken om de hoogte aan te kunnen, vooral in de Alpen, en met ademhalingsproblemen.”

Hardlopen, wandelen en fietsen zijn echte aanraders. “Maar ik raad je aan om het helejaar door aan je uithoudingsvermogen en cardio te werken, of in ieder geval twee maanden voordat je op weg gaat.

Het geheim? PPG

Om kneuzingen, scheuren of spierverrekkingen te voorkomen, kies je voor PPG, of algemene fysieke voorbereiding. “Het draait allemaal om het versterken van spieren. We werken aan het hele lichaam: armen, schouders, heupen, kuiten, enkels, buikspieren en vooral de knieën. Dit is het zwakke punt van de beginnende skiër.

Auw, de knieën

De positie van de skiër is onnatuurlijk. Het zijn de benen, maar vooral de knieën, die het meest te lijden hebben onder deze discipline. “Het is essentieel om je dijen op te bouwen, doe ook squats en gainage. En om je enkels en knieën voor te bereiden, kun je springen of zelfs trainen op een instabiliteitskussen.

Controleer je uitrusting

Om gescheurde gewrichtsbanden te voorkomen bij een val als gevolg van ski’s die niet loslaten, moet je je uitrusting laten controleren of ski’s kiezen die geschikt zijn voor je niveau, gewicht en lengte, door contact op te nemen met een professional. “Het zou zonde zijn om zes maanden vast te zitten na een skiongeluk. Helaas komt het vaak voor.”

Aan de slag, ja, maar geleidelijk

Op de eerste dag op de piste is het ongeduld voelbaar. ” Maar vermijd de zwarte pistes. Doe het rustig aan, bouw aan je zelfvertrouwen en vind vooral je draai weer.

Langlaufen nog veeleisender

Als je van langlaufen of skitochten houdt, wees dan extra voorzichtig.

“Het is ultra-fysiek.Je moet nog gerichter trainen. Als je niet het hele jaar door sport, doe dan geen moeite!”

Houd het weer in de gaten

De weersomstandigheden mogen niet worden verwaarloosd. Zelfs als je ervan droomt om de ene groene, blauwe, rode of zelfs zwarte piste na de andere te skiën, waag je dan niet in een storm en ga vooral niet alleen skiën. Vergeet niet om water en iets te eten mee te nemen en vergeet je mobiele telefoon niet. Beter nog: als je een skipas koopt, moet je niet bezuinigen op een verzekering – dat is veiliger. En last but not least: vermijd skiën buiten de piste.

Skiën bij jou in de buurt is mogelijk

Twee sites in Luxemburg: wist je dat? Skiën in Luxemburg is mogelijk, tenminste als er genoeg sneeuw ligt.

  • Weiswampach heeft vier kilometer aan loipes. De loipes zijn gereserveerd voor langlaufen. Het vertrek is vlakbij het plaatselijke bestuursgebouw en materiaal kan worden gehuurd in het school- en sportgebouw aan de overkant van de weg.
  • In Perlé biedt een ‘complex’ vier afdalingen, waaronder een zwarte afdaling van 18 km, een rode afdaling van 5 km en een groene afdaling van 2 km. De banen zijn ook gewijd aan langlaufen. Om te skiën of snowboarden moet je Luxemburg verlaten en naar de Vogezen gaan, of zelfs naar de Jura of de Alpen.

Een piste het hele jaar door op de grens: de sneeuwhal van Amnéville, tussen Metz en Thionville in Frankrijk , blijft een van de beste opties voor iedereen die er een dagje tussenuit wil, of zelfs om zich voor te bereiden op de grote dag. De hal biedt 630 meter piste, die het voordeel heeft dat hij het hele jaar door ‘besneeuwd’ is.

Artikel geschreven door Sabrina Frohnhofer

Lees onze andere artikelen over sport in de Letz Move sectie.

douleurs, douleurs récurrentes, douleurs au quotidien

Elke dag pijn…

Dagelijks leven met pijn is een gecompliceerde beproeving, een stille strijd die alleen degenen die het doorstaan echt kennen. Deze pijn kan fysiek of mentaal

Detox afslanken transit
Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Pas op voor teken voor onze dieren

Kijk uit voor teken

Het seizoen is begonnen! Onze winter was niet streng genoeg om deze insecten uit te roeien, die er gebruik van maakten om zich te vermenigvuldigen.

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.