Het beste wapen tegen teken
Het beste wagen tegen teken

Het comfort van een kattenluik, een pluspunt voor je kat

chatière
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Het installeren van een kattenluik hangt af van een aantal factoren, waaronder je persoonlijke omstandigheden, je voorkeuren en de veiligheid van je huisdier. Hier zijn een paar dingen die je moet overwegen als je besluit om wel of geen kattenluik te installeren.

De behoeften van je kat

Kattenluiken zijn een uitstekende manier om je kat de vrijheid te geven om de buitenlucht te verkennen. Het is echter essentieel om rekening te houden met de veiligheid van je buitenomgeving.

Maxou, Max, kattenluik

Als je in de buurt van een drukke weg woont of in een gebied dat mogelijk gevaarlijk is voor dieren, kan het gebruik van een kattenluik het risico voor je kat vergroten. De uiteindelijke beslissing hangt af van je inschatting van de veiligheid van je omgeving.

Eenvoudig of elektronisch kattenluik?

Als je huis omheind is en katten uit de buurt er niet in kunnen, is een eenvoudig kattenluik misschien alles wat je nodig hebt. Als dit echter niet het geval is, kun je het beste kiezen voor een elektronisch kattenluik dat alleen geopend kan worden met behulp van de microchip van je kat. Het is veilig omdat alleen je kat naar binnen kan en niemand anders.

Het juiste model kiezen: ervaringen delen…

kattenluik, petsafe, super merk kattenluiken, super service na verkoop

Ik wilde mijn kattenluik niet op internet kopen, zodat ik professioneel advies kon krijgen. Nou, het was een heel slecht idee omdat niemand me het juiste advies gaf. We moesten twee kattenluiken kopen en installeren, om erachter te komen dat ze totaal ongeschikt waren. Gelukkig was de derde de juiste, maar om hetzelfde ongemak te voorkomen, wil ik mijn ervaring met jullie delen. De verkopers weten nergens veel van en het enige wat ze doen is je de specificaties voorlezen die ze op de verpakking zien!

Het 1e elektronische kattenluik dat ik kocht was briljant. In theorie is het kattenluik ontworpen voor een kat tot 8 kg… de mijne was toen 5,7 kg, dus het zou goed moeten zijn. Nou, helemaal niet… Het hangt af van de morfologie van je huisdier. Aangezien de mijne een Schotse is, is hij een gedrongen kat en het arme ding had moeite om erin en eruit te komen… De opening was niet voor hem ontworpen… Dus, op advies van dezelfde verkoper, koos ik voor een eenvoudig (niet-elektronisch) maar groter kattenluik. Het kostte de helft van de prijs maar was niet goed genoeg. Er zou water in onze deur zijn binnengedrongen. Wat een reis!

Uiteindelijk belde ik de dienst na verkoop van Pet Safe (een bekend merk), iets wat ik vanaf het begin had moeten doen, maar ik had beter moeten weten. Ik kreeg een lieve dame aan de telefoon die me doorverwees naar een derde product, dat dit keer het juiste was: een groter kattenluik (voor grote katten of kleine honden) met een aluminium frame en een geïsoleerde deur voor extreme weersomstandigheden. Het is handmatig, maar het is kwaliteit.

Installatie van deuren

Het installeren van een kattenluik lijkt misschien eenvoudig, maar vereist de nodige precisie. Meet de hoogte van de buik van je kat vanaf de vloer en gebruik deze meting om het kattenluik aan de onderkant van je deur te plaatsen. Markeer de locatie, gebruik een decoupeerzaag met een nieuw blad en gebruik geduld en vaardigheid om de klus te klaren. Een zekere mate van doe-het-zelf-ervaring is aan te raden, want de veiligheid van je deur hangt ervan af!

Geduld met je kat

kattenluik, kat, binnenkat, buitenkat, geduld

Een kattenluik installeren is één ding, maar je kat trainen om het te gebruiken is iets anders. Om je kat te helpen begrijpen hoe het kattenluik werkt, kun je beginnen met het deurtje een paar dagen open te houden met plakband, zodat hij begrijpt dat het een mogelijke doorgang is.

kattenluik, Pawel, petsafe

Moedig hem dan aan om langs te lopen met een traktatie of speeltje. Herhaal deze stap meerdere keren per dag tot hij zich op zijn gemak voelt. Als hij er eenmaal aan gewend is, laat hem dan het kattenluik langzaam sluiten, zodat hij leert hoe hij eruit moet komen en het contact met het deurtje tolereert. Met geduld en aanmoediging zal je hond uiteindelijk leren om het kattenluik zelfstandig te gebruiken.

Uiteindelijk hangt de beslissing om een kattenluik te installeren af van jouw specifieke situatie en de behoeften van je kat. Het is cruciaal om rekening te houden met alle factoren om de beste beslissing te nemen voor de veiligheid en het welzijn van je trouwe viervoeter.

Lees andere artikelen in onze sectie Dieren.

douleurs, douleurs récurrentes, douleurs au quotidien

Elke dag pijn…

Dagelijks leven met pijn is een gecompliceerde beproeving, een stille strijd die alleen degenen die het doorstaan echt kennen. Deze pijn kan fysiek of mentaal

Detox afslanken transit
Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Pas op voor teken voor onze dieren

Kijk uit voor teken

Het seizoen is begonnen! Onze winter was niet streng genoeg om deze insecten uit te roeien, die er gebruik van maakten om zich te vermenigvuldigen.

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.