Schooluitval bij het hoogbegaafde kind

Begaafde kinderen op school
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Zeker meer dan andere kinderen heeft het hoogbegaafde kind een enorme behoefte aan aandacht en erkenning. Dus hoe kan hij het beste omgaan met het falen op school, zodat hij er niet emotioneel onder lijdt? We suggereren een aantal interessante wegen.

Zijn relatie tot succes

De verhouding van het hoogbegaafde kind tot succes zal vooral afhangen van de wijze waarop zijn ouders zich opstellen en dit onderwerp met hem bespreken. In het verleden dachten ouders die te weten kwamen dat hun kind hoogbegaafd was, dat hij of zij in alles zou slagen. Vaak zetten zij hun kind onbewust onder druk omdat zij te veel van hem of haar verwachten. Het kind had maar één angst, namelijk hen teleur te stellen en het niet de eerste keer goed te doen.

Twee gevallen kunnen naar voren worden gehaald:

  • Het kind waarvan de ouders niet per se een briljant succes verwachtten.
  • Het kind waarvan de ouders deze stress zeker onopzettelijk hebben veroorzaakt, vaak door te proberen attent te zijn.

Kinderen moeten gerustgesteld worden dat falen een manier is om van fouten te leren.

Tegenover de blik van de ander

De reactie van de ouders op het falen van een kind op school is belangrijk om te bepalen hoe het kind het zal ervaren. Als de ouder zegt: “Het is niet ernstig, we zullen proberen te begrijpen waarom het niet werkte. De volgende keer probeer je iets anders”, zal het kind falen niet als een ramp ervaren. Aan de andere kant, als de ouder vreselijk teleurgesteld lijkt, zullen sommige kinderen alleen maar doen wat ze kunnen, omdat ze weten dat ze de bewonderende blik van de volwassene zullen krijgen.

Op school moet je de leraar en je klasgenoten tevreden stellen. Bepaalde remmingen kunnen dus het gevolg zijn van een hyperkritische houding van de volwassene of van de groep. “Het vroegrijpe kind dat zich “anders” voelt, heeft het gevoel dat hij/zij op elk moment kan worden beoordeeld, en niet noodzakelijk op een positieve manier. Het is daarom belangrijk dat ouders met hun kind aan dit begrip “verschil” kunnen werken.

Uw kind motiveren om te werken

Verschillende tips:

  • Prijs de inspanningen van je kind. De geleverde inspanning verdient nog meer aandacht dan het succes…
  • Onthoud dat jouw ambitie niet de ambitie van je kind is. Het is echt belangrijk dat het kind zich op zijn gemak voelt bij zijn pogingen om te leren in de inspanning die het doet.
  • Leer uw kind van jongs af aan dat succes wordt bereikt door hard te werken. Een hoogbegaafd kind, dat zijn antwoord meteen vindt zonder te weten hoe hij daar is gekomen, zal moeten werken op de universiteit en de middelbare school. Sommigen zullen tegen zichzelf zeggen: “Ik ben een idioot geworden, wat ik had was weg” . Vroegrijpe kinderen zien niet altijd het belang in van nadenken en werken om deze discipline te verwerven. Vandaar het belang om hen situaties te geven waarin zij kunnen zien wat het is om te leren.
  • Zorg ervoor dat de inspanning van je kind een reactie is op hun nieuwsgierigheid. Zij kunnen antwoorden zoeken in boeken, vragen stellen aan andere mensen om de antwoorden te krijgen, enz. Aarzel niet om uw kind daarbij te begeleiden, bijvoorbeeld door zelf het boek te lezen dat uw kind moet lezen om er samen over te praten en een band te scheppen.

Het is interessant om leren (inspanning) aan te moedigen door nieuwsgierigheid. Als kinderen zoeken, onthouden ze beter.

Verlies van zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde

Van jongs af aan is het belangrijk kinderen te leren het falen van de taak los te koppelen van het falen van hun persoon (veracht door anderen). Er is inderdaad een verschil tussen de vrucht van zijn arbeid en hemzelf. Dit is vooral belangrijk voor het vroegrijpe kind, dat streeft naar perfectie en een enorme behoefte heeft om aan de verwachtingen van anderen te voldoen. Maar hij kan zijn leven niet leiden om de ander te behagen…

Het vroegrijpe kind, dat geen zelfvertrouwen heeft, is afhankelijk van de goedkeuring en de blik van anderen, en is daarom bijzonder bang om te falen.

Welke oplossingen vinden ze meestal?

  1. Hij neemt een achterbank. Maar het begaafde kind blijft diep gekwetst en zeer afhankelijk van de blik van anderen.
  2. Hij bouwt een valse ik. Maar diep van binnen, is dit hoe hij zich voelt: “Ik verander helemaal om jou een plezier te doen, behalve dat ik helemaal alleen zal zijn, want wat de mensen leuk vinden is het karakter dat ik gecreëerd heb”/”Ik ben geliefd dus ben ik minder bang om te falen. Maar als mensen me kenden zoals ik ben, zouden ze me misschien niet meer aardig vinden. Deze angst om te falen en een laag zelfbeeld verdienen de volle aandacht van de ouder. Soms is psychologische steun nodig.

De sleutel is het kind (al dan niet begaafd) uit te leggen dat hij of zij eerst van zichzelf moet houden (“zelfliefde”). Als we van onszelf houden met onze kwetsbaarheden, zullen we minder afhankelijk zijn van de liefde van anderen.

Bron:

5e editie van het Douance-congres (webcongres)

Ontdek al onze artikelen gewijd aan kindertijd.

Légumes Sandrine, les paniers de Sandrine Schuttrange

Lokaal eten, een groeiende trend

Biologisch en/of lokaal eten is nog meer in de mode sinds de pandemie. Consumenten geloven dat lokaal eten synoniem is aan kwaliteit. Dit betekent seizoensgebonden

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.