B.Mask Glitter
Het beste wagen tegen teken

Academisch ontwikkelde celtherapie moet vlotter beschikbaar zijn voor kankerpatiënten

Cellules humaines
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Academisch ontwikkelde celtherapie moet vlotter beschikbaar zijn voor kankerpatiënten, want nu richt het goedkeuringsproces voor nieuwe celtherapie zich enkel op farmaceutische bedrijven. Dat stellen Stichting tegen Kanker, het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker.

Zij hebben aanbevelingen klaar voor minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Als een kankerpatiënt met celtherapie behandeld wordt, neemt de arts specifieke cellen uit het bloed, de lymfeklieren of de tumor. Die cellen worden in het laboratorium zo aangepast dat ze een krachtige immuunreactie vertonen op de kankercellen. Als ze vervolgens opnieuw bij de patiënt geïnjecteerd worden, valt het lichaam zelf de kankercellen aan. “Celtherapie is veelbelovend in de behandeling van kanker”, klinkt het bij de organisaties. “Het is daarom erg belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen binnen die celtherapie ook echt tot bij de patiënt geraken.” Om een nieuwe vorm van celtherapie op de markt te krijgen, moet die eerst worden goedgekeurd. Tijdens dat proces bekijkt de Europese overheid of de behandeling werkzaam, veilig en kwalitatief is en beslist de Belgische overheid of ze in aanmerking komt voor terugbetaling. Dat proces is heel erg duur en omslachtig voor academici, maar voor farmaceutische bedrijven is dat geen probleem, aldus Stichting tegen Kanker, het Antikankerfonds en Kom op tegen Kanker. Ze wijzen erop dat die bedrijven enkel celtherapie zullen ontwikkelen en op de markt brengen als het voldoende winst oplevert. “Hierdoor is celtherapie momenteel erg duur en dreigen waardevolle therapieën niet bij de patiënt te geraken”, hekelen ze.

“Dat is enorm onrechtvaardig, want elke patiënt verdient de best mogelijke behandeling”

De resultaten van een academisch ontwikkelde celtherapie zijn vaak veelbelovend, maar via de huidige aanpak is het onmogelijk om patiënten deze therapieën op langere termijn aan te bieden, klinkt het nog. “Dat is enorm onrechtvaardig, want elke patiënt verdient de best mogelijke behandeling”, stellen Antikankerfonds, Stichting tegen Kanker en Kom op tegen Kanker. Zij pleiten daarom voor een goedkeurings- en terugbetalingsproces op maat van academisch ontwikkelde celtherapie. Om tot zo’n kwalitatief proces te komen, hebben de organisaties een reeks concrete aanbevelingen klaar voor minister Vandenbroucke. Ze bevelen onder meer aan om een nationaal kennisplatform op te richten over de ontwikkeling van academische celtherapie, academische centra meer samen te laten werken voor het opzetten van grote klinische studies en overheidsfinanciering te garanderen voor grote klinische studies. 

Bron : Persbericht stichting tegen kanker

Detox afslanken transit
Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Pas op voor teken voor onze dieren

Kijk uit voor teken

Het seizoen is begonnen! Onze winter was niet streng genoeg om deze insecten uit te roeien, die er gebruik van maakten om zich te vermenigvuldigen.

Mijn hond draagt een gele sjaal

Mijn hond draagt een gele sjaal, hij heeft zijn bubbel nodig!

Wanneer u op straat een hond ziet met een gele sjaal om zijn riem of tuigje, betekent dit dat hij ruimte om zich heen nodig heeft. Om zijn behoefte aan privacy te respecteren, moeten we dus vermijden hem te aaien of onze eigen hond bij hem in de buurt te laten komen.

Klare kijk op kanker afbeelding

Klare kijk op kanker

Kanker gooit je leven overhoop. Je hoofd zit vol vragen en de medische termen vliegen je om de oren. Freya Rowaert (43) leeft nu 20 jaar met kanker en weet er alles van. Om lotgenoten vanuit haar eigen ervaring te ondersteunen, lanceert ze op 4 februari 2022, Wereldkankerdag, een gloednieuw platform ‘Klare kijk op Kanker’. Ze is er zelf de gids voor kankerpatiënten en hun omgeving.