Kattenaids: FIV en FeLV

FIV en FeLV bij katten
Facebook
LinkedIn
Twitter
Email
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen FIV en FELV, deze twee sida’s van de kat. Voor deze editie is onze contactpersoon Benoît Durand, die sinds 1992 als dierenarts werkzaam is. Hij is een man met een passie voor contact met dieren. Hij houdt van zijn werk, dat een passie is met duizend facetten, en hij waardeert de afwisseling en de veranderingen die hem altijd ter beschikking staan. Wij besloten met hem te praten over AIDS bij katten, een ziekte die bij het grote publiek nog vrij onbekend is. Dit feline immunodeficiëntievirus wordt meestal aangeduid met FIV of “kattenaids”.

De FIV

FIV lijkt het meest op HIV (humaan immunodeficiëntievirus).

Net als bij de mens veroorzaakt de ziekte een gebrekkig immuunsysteem bij de kat. Er moet echter worden opgemerkt dat de kat asymptomatisch kan zijn, het virus jarenlang bij zich draagt en de ziekte niet onmiddellijk uitlokt (dit kan 5 tot 10 jaar duren).

FIV wordt alleen opgelopen door contact, gevechten, beten. De hoektanden van een kat zijn scherp en enten het virus zeer gemakkelijk in. Na een beet zal het virus zich onvermijdelijk vastzetten omdat een kattenbeet diep zit. Er moet contact zijn, bijten met speeksel en bloed… Er kan ook overdracht zijn in de baarmoeder.

Tip: Er zijn enkele belangrijke regels die u moet volgen als uw kat FIV heeft. Om uw huisdier, maar ook dat van anderen te beschermen… Het is belangrijk, als u kat FIV heeft, hem niet naar buiten laten gaan om de verspreiding van de ziekte te voorkomen.

FeLV

FeLV (leukemogenisch virus) is een virus dicht bij de FIV. Het kan ademhalings-, spijsverterings- en oogsymptomen veroorzaken. In een gevorderd stadium kunnen neurologische verschijnselen, bloedarmoede en tumoren zoals lymfomen en leukemieën worden waargenomen.

FeLV, ook bekend als feline leukemie, is een ernstige ziekte die een tekort aan rode bloedcellen veroorzaakt en soms ook witte bloedcellen aantast. Ook hier is het immuunsysteem van de kat verzwakt.

In tegenstelling tot FIV, dat wordt overgedragen door speeksel via diepe beten (hoewel besmetting via seksueel contact ook mogelijk is), bestaat er een vaccin tegen FeLV. Het is daarom van essentieel belang uw kat te laten vaccineren als hij naar buiten gaat en andere katten ontmoet. Het vaccin is 100% werkzaam. Vaccinatie is preventief, niet curatief, dus overweeg het serieus!

FeLV wordt overgedragen door toevallig contact, in tegenstelling tot FIV, dat alleen via seksueel contact en bloed wordt overgedragen. FeLV wordt overgedragen via bloed, tranen, speeksel en urine. Het is belangrijk uw kat te vaccineren. Het vaccin bestaat, het is doeltreffend, waarom het missen!

IVF en FeLV

Om te weten of uw kat gezond is, zal de dierenarts een bloedstaal nemen, gevolgd door een test.

Enkele details over FIV en FeLV

We kunnen ervan uitgaan dat er twee soorten kattenaids zijn: FIV en FeLV. Zowel FIV als FeLV veroorzaken in beide gevallen een gebrekkig immuunsysteem van de besmette kat. De symptomen kunnen talrijk en uiteenlopend zijn: koorts, verschijnen van ganglionen, gingivitis, stomatitis, longontsteking, diarree… Men moet zich ernstig zorgen beginnen te maken wanneer een pathologie niet geneest.

Het is belangrijk op te merken dat er geen mogelijke overdracht is van katten op mensen, noch van katten op andere diersoorten.

Er zij op gewezen dat de kat ook een asymptomatische drager kan zijn en uiteindelijk de ziekte kan uitlokken. Sommige katten slaan het virus op en brengen het later tot uiting.

De incubatietijd van het virus na een gevecht is 4 tot 6 weken.

Er is geen behandeling voor FIV of FeLV. Er bestaan echter symptomatische behandelingen: dit betekent dat er behandelingen worden gegeven om het dier te verlichten, het minder te laten lijden en zijn immuniteit te versterken.

Preventie

Bij gebrek aan een echte specifieke behandeling, raadt Benoît Durand aan uw kat te vaccineren tegen andere virale ziekten, om te vermijden dat hij verzwakt. Deze ziekten zijn coryza en typhus en hij beveelt ook regelmatige ontworming en voedsel van goede kwaliteit aan.

Benoit Durand’s advies over FIV en FeLV

FIV en FeLV bij katten

Benoit Durand raadt u aan uw nieuwe dier te laten testen om na te gaan of het al dan niet besmet is, want het kan ook asymptomatisch zijn.

REMINDER: Katten met FIV mogen niet naar buiten! Ze moeten geïsoleerd worden. Ze kunnen samenleven met andere katten, zolang ze maar goed met elkaar kunnen opschieten en er geen machtsstrijd ontstaat.

Als iemand een gezonde kat heeft, zal hij of zij zeker niet willen dat deze besmet wordt door de kat van de buren…

Légumes Sandrine, les paniers de Sandrine Schuttrange

Lokaal eten, een groeiende trend

Biologisch en/of lokaal eten is nog meer in de mode sinds de pandemie. Consumenten geloven dat lokaal eten synoniem is aan kwaliteit. Dit betekent seizoensgebonden

Voor jou.

Voorgestelde artikelen

Inscrivez-vous gratuitement au club pour recevoir offres, récompenses et informations en exclusivité.

Rejoignez le Club exclusif

Newsletter Luxembourg (FR)

En vous abonnant, vous reconnaissez avoir lu et accepté notre politique de confidentialité.